B-53

B-53 - shot

Przepis na drink B-53

Kilka słow wstępu o drinku B-53

B-53 jest shotem wywodzącym się z dużej rodziny mieszanek alkoholowych nazywanych w literaturze barmańskiej „b-50 drinks”. Cechuje się warstwową budową i w przeciwieństwie do pokrewnych koktajli w jego składzie zawsze znajduje się mocny, aromatyczny alkohol. Najczęściej wykorzystuje się ziołowe destylaty, takie jak włoska sambuca lub absynt nazywany ze względu na piękną szmaragdową barwę i rzekome właściwości psychoaktywne Zieloną Wróżką. Dla chętnych spróbowania shota, a nie będących wielbicielami smaku anyżu, istnieje wersja wykorzystująca zamiennie czystą wódkę (my użyliśmy wódki – efekt widoczny na zdjęciu). Efektowny sposób podawania porcji warstwowego napoju obejmuje niejednokrotnie podpalenie napełnionego kieliszka przez barmana.

Składniki

  • Likieru kawowy Kahlua (warstwa na spodzie) - 1/3 kieliszka
  • Bailey's Irish Cream (warstwa środkowa) - 1/3 kieliszka
  • Sambuca lub absynt (warstwa górna) - 1/3 kieliszka

Sposób przygotowania drinka

Na dno kieliszka wlewamy porcję likieru kawowego kahlua, a następnie powoli dodajemy za pomocą łyżki barmańskiej kolejną warstwę Bailey's Irish Cream. Shota wieńczymy delikatnie wódką ziołową / absyntem (my użyliśmy zwykłej wódki)