Aperol Spritz

Przepis na drink Aperol Spritz

Kilka słow wstępu o drinku Aperol Spritz

Aperol Spritz stał się jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie, a pozycja w czołowej dziesiątce najlepiej sprzedających się drinków na świecie dobitnie o tym świadczy. Jego historia sięga roku 1919, kiedy to włoskie rodzeństwo Barbieri wprowadziło na rynek aperitif na bazie goryczki, gorzkiej pomarańczy, rabarbaru i wyciągu z ziół. Napój już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku był chętnie serwowaną alternatywą dla weneckiej mieszanki wina i gazowanej wody. Apogeum sławy Aperol Spritz zawdzięcza przejęciu marki przez firmę Campari, która dołożyła wszelkich starań aby rozreklamować koktajl w przestrzeni publicznej, między innymi dzięki wprowadzeniu na rynek w 2011 drinka w butelce gotowego do podania.

Składniki

  • 2/3 Prosecco
  • 1/3 Aperolu
  • Woda gazowana (opcjonalnie - do uzupełnienia)
  • Plaster pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

W najbardziej klasycznej formie drink podawany jest w kieliszku wina (na zdjęciu w kieliszku koktajlowym) wypełnionym lodem. Do tak przygotowanego szkła wlewamy według proporcji 1/3 Aperolu, następnie dodajemy 2/3 Prosecco. Koktajl uzupełniamy wodą sodową i dekorujemy plastrem bądź skórką pomarańczową.