Arbuzowe mojito (Watermelon Mojito)

Arbuzowe mohito - drink z arbuzem

Przepis na drink Arbuzowe mojito (Watermelon Mojito)

Kilka słow wstępu o drinku Arbuzowe mojito (Watermelon Mojito)

Arbuzowa wariacja popularnego na całym świecie drinku Mojito. Gorąco polecamy ten koktajl – jest to jeden z lepszych drinków jaki próbowaliśmy – szczególnie orzeźwiający w upalne dni.

Składniki

  • 4-5 kawałków (wyciętych kwadratów) Arbuza
  • 2 ćwiartki limonki
  • Kilka listków mięty
  • Syrop cukrowy - 15 ml
  • Sok żurawinowy - 45 ml
  • Rum (biały) - 50 ml

Sposób przygotowania drinka

1. Do shakera (najlepiej bostoński) dodajemy kawałki arbuza a następnie je miażdżymy (najlepiej muddler'em).
2. Do shakera z arbuzem wyciskamy i dodajemy 2 ćwiartki limonki, a następnie zmiażdżone listki mięty.
3. Dodajemy do shakera syrop cukrowy (15ml), Sok żurawinowy (45ml) i rum (50ml).
4. Całość shakujemy i odcedzamy do szklanki (opcjonalnie do szklanki możemy także włożyć kawałki arbuza jak na foto).
5. Ozdabiamy kawałkiem arbuza i mięty.