Mai Tai

Mai Tai

Przepis na drink Mai Tai

Kilka słow wstępu o drinku Mai Tai

Twórcą koktajlu Mai Tai jest prawdopodobnie Victor J. Bergeron, który wprowadził ten napój do swojej restauracji Trader Vic’s w kalifornijskim Oakland. Wydarzenie miało mieć miejsce w 1944 roku, ale prawdopodobnie było poprzedzone próbami stworzenia tej receptury przez fundatora tradycji tiki – Donna Beach’a. Wskazuje na to fakt, iż składniki są bardzo podobne do już prawie zapomnianego alkoholu o nazwie Q.B. Cooler. Słowa Mai Tai pochodzą z języka tahitańskiego i oznaczają tyle co „wyśmienity”. Owocowy tropikalny smak koktajlu był promowany przez Elvisa Presleya w filmie Blue Hawaii.

Składniki

  • Biały rum – 30ml
  • Ciemny rum – 30ml
  • Likier triple sec (np. Cointreau) – 15ml
  • Syrop orszadowy (orszada) – 10ml
  • Sok z limonki – 10ml
  • Lód (najlepiej kruszony)
  • Plasterek limonki lub listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania drinka

Wszystkie składniki (oprócz ciemnego rumu który dajemy na koniec) dodajemy do shakera i wstrząsamy razem z kostkami lodu. Po tej czynności wlewamy schłodzoną mieszankę do szklanki typu lowball i dopełniamy kruszonym lodem. Następnie na wierzch drinka wlewamy ciemny rum – spowoduje to powstanie dwóch warstw. Dekorujemy plasterkiem limonki lub miętą.