Moscow Mule

Moscow mule drink w miedzianym kubku

Przepis na drink Moscow Mule

Kilka słow wstępu o drinku Moscow Mule

Moscow Mule to koktajl zrobiony z wódki, imbirowego piwa i soku z limonki, przyozdobiony plasterkiem lub kawałkiem limonki. Moskiewski Muł tradycyjnie podawany jest w miedzianych kubeczkach, które szybko przejmują i utrzymują niską temperaturę napoju. Drink ten jest bardzo orzeźwiającyidealny na letni upalny dzień. Nie jest to drink rosyjski (jak mylnie mogłaby to sugerować nazwa).

Historia powstania drinka Moscow Mule

W 1941 r. John G. Martin z Heublein, dystrybutor napojów alkoholwym i żywności na wschodnim wybrzeżu oraz Jack Morgan, właściciel baru Cock’n Bull w Sunset Strip w Hollywood spotkali się w barze w Los Angeles. Razem wymyślili drink Moscow Mule (Moskiewski muł), mieszając piwo imbirowe  z wódką Smirnoff i lionką – wszystko to aby sprzedać nadmierne zapasy piwa.

Zamówili oni specjalnie grawerowane kubki miedziane, a Martin wyruszył na sprzedaż pomysłu w barach całego kraju. Kupił jeden z pierwszych aparatów Polaroid i poprosił barmanów o pozowanie z miedzianym kubkiem Moscow Mule i butelką wódki Smirnoff. Następnie zostawiał jedną kopię zdjęcia w barze a drugą zabierał do baru obok, aby pokazać im, że ich konkurenci sprzedają ‘Moskiewskiego Muła’.

Składniki

  • Wódka - 40ml
  • Piwo imbirowe (np. Gingers) - 125ml
  • Sok z limonki – 0,5ml
  • Lód (kruszony)
  • Cząstki limonki i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania drinka

Do kubka (lub szkła typu highball) z lodem wlewamy w odpowiednich proporcjach wódkę i piwo imbirowe a następnie dodajemy sok z limonki. Delikatnie mieszamy całość i dopełniamy kruszonym lodem. Na koniec przyozdabiamy cząstką limonki (możemy też dodać na wierzch kilka listków mięty). Jeśli drink jest dla nas za mocny, możemy dolać trochę piwa imbirowego :)