White Russian / Biały Rosjanin

Biały Rosjanin / White russian

Przepis na drink White Russian / Biały Rosjanin

Kilka słow wstępu o drinku White Russian / Biały Rosjanin

Napój na bazie wódki aromatyzowanej likierem kawowym powstał już w 1949 roku. Nadano mu nazwę Black russian, gdyż w popkulturze ówczesnej koktajle na bazie mocnego alkoholu z pszenicy kojarzono głównie ze wschodnimi krajami Europy. Drink zmienił swój kolor i nazwę dzięki dodaniu śmietanki. Inna historia powstania tej mieszanki odnosi się do rosyjskiej wojny domowej i tak zwanego stronnictwa Białych. Warto wspomnieć, że uwielbiał ją pić bohater filmu The Big Lebowski i dzięki temu zyskała na popularności. Przed emisją historii The Dude w kinach koktajl ten był uważany za nudny i niesatysfakcjonujący w smaku.

Składniki

  • Wódka - 50 ml
  • Likier kawowy (np. Kahlua) - 20 ml
  • Śmietanka - 30 ml (można użyć w zastępstwie mleko)
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

Wlewamy likier kawowy i wódkę do szklanki typu lowball uprzednio wypełnionej lodem. Następnie powoli dodajemy świeżą śmietankę na powstały drink i delikatnie mieszamy patyczkiem, aby uzyskać fantazyjny wzór na dnie szkła.