Mojito / Mohito

Przepis na drink Mojito / Mohito

Kilka słow wstępu o drinku Mojito / Mohito

Mało jest na świecie drinków, które doczekały się takiej popularności jak mojito. Pomimo względnej prostoty wykonania i bogactwa wariacji na temat składników, tradycyjny przepis na ten koktajl jest jeden i ten sam od XIX wieku. Pomysł na połączenie białego rumu z sokiem limonkowym, cukrem, miętą i wodą sodową powstał na Kubie, a konkretniej na ulicach Hawany. Wartym uzupełnienia faktem, jest prawdopodobna historia stworzenia napoju alkoholowego z sokami owoców tropikalnych i orzeźwiającymi ziołami przez żeglarzy Sir Francisa Drake’a na obszarze Morza Karaibskiego, podczas jego wyprawy dookoła Ziemi. Jako warianty, najczęściej stosuje się do uzupełniania koktajlu toniki, a także eksperymenty z aromatyzowanymi gatunkami rumu.

Składniki

  • Biały rum - 40 ml
  • Sok z limonki - 30 ml (połówka limonki)
  • Połówka limonki - pokrojona w plasterki
  • Mięta - 3-4 liście
  • Cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • Woda sodowa (do uzupełnienia)

Sposób przygotowania drinka

Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem. Dolewamy sok z cukrem i miętą i dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki. Krok 5. Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.