Long Island Iced Tea

Przepis na drink Long Island Iced Tea

Kilka słow wstępu o drinku Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea to koktajl, który swój początek miał w latach siedemdziesiątych XX wieku w Oak Beach Inn na wschodnim wybrzeżu USA. Twórca drinka – Robert „Rosebud” Butt w swoim przepisie zainspirował się koktajlem podawanym już od 1920 roku (szczególnie w okresie prohibicji) w stanie Tennessee. Przepis zawiera w sobie takie składniki alkoholowe jak tequila, wódka, biały rum oraz triple sec. Wszystkie alkohole przyprawione są syropem, sokiem z cytrusów oraz odrobiną coli. Prostota przyrządzenia polega na przemieszaniu składników i podaniu ich w szklance typu highball wypełnionej lodem.

Składniki

  • Wódka - 20 ml
  • Rum - 20 ml
  • Tequila - 20 ml
  • Gin - 20 ml
  • Likier triple sec - 20 ml
  • Sok z limonki - 20 ml
  • Syrop cukrowy - 20 ml
  • Coca Cola - 20 ml
  • Lód
  • Kawałek limonki do ozdoby (opcjonalnie)

Sposób przygotowania drinka

Do shakera wrzucamy kostki lodu, a następnie wlewamy wszystkie składniki poza Coca Colą (czyli wódkę, rum, tequile, gin, likier triple sec, sok z limonki, syrop cukrowy). Wstrząsamy nasz shaker - następnie przelewamy jego zawartość do szklanki wypełnionej uprzednio lodem. Uzupełniamy naszą szklankę Coca Colą. Po zamieszaniu nasz drink powinien mieć kolor herbaty. W ostatnim kroku ozdabiamy szklankę kawałkiem limonki.