Wściekły pies

Wściekły pies - shot

Przepis na drink Wściekły pies

Kilka słow wstępu o drinku Wściekły pies

Wściekły pies to jeden z najbardziej znanych shotów w Polsce, który swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim. Pierwszy raz został podany klientom prawdopodobnie w Szczecinie lub Świnoujściu. Podobieństwo do biało-czerwonych barw narodowych zapewnia częste podawanie w wersji warstwowej mieszanki wódki, sosu tabasco oraz soku malinowego. Istotną kwestią dotyczącą spożywania jest sugestia, aby wypić porcję w całości – smaki tylko wtedy moją okazję się połączyć. Prostota jego wykonania i niebanalny skład sprawia, że często wykonuje się ten przepis, nie tylko w barach, ale także na prywatnych spotkaniach towarzyskich.

Składniki

  • Wódka - 30 ml
  • Sok malinowy - 20 ml
  • Tabasco - 3-5 kropli

Sposób przygotowania drinka

Mocno schłodzoną wódkę wlać do kieliszka, odczekać 15 sekund, po czym wlać sok malinowy, a na końcu - sos tabasco. Chwilkę warto podziwiać piękną biało-czerwoną kompozycję.