Black Russian / Czarny Rosjanin

Przepis na drink Black Russian / Czarny Rosjanin

Kilka słow wstępu o drinku Black Russian / Czarny Rosjanin

Black Russian, czyli Czarny Rosjanin to mocny i klasyczny drink, który składa się jedynie z dwóch składników, przez co jest bardzo prosty do przygotowania. W skład drinka wchodzi wódka i likier kawowy, a żeby podkreślić wyrazistość smaku zaleca się serwowanie napoju na lodzie.

Historia napoju sięga lat 50, a pierwszy raz, kiedy został zaserwowany miał miejsce w Belgii przez belgijskiego barmana dla amerykańskiej ambasador. Prosty skład oraz wyrazisty smak sprawiają, że drink zyskał dużą popularność. Jest kojarzony z Białym Rosjaninem, jednak nie posiada w swoim składzie mleka, ani śmietanki.

Składniki

  • Wódka - 50 ml
  • Kalhua - 20 ml
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

Przygotowanie Black Russian nie powinno przysporzyć większych trudności ani przy zakupie składników, ani przy samym przyrządzaniu drinka. Wystarczy wypełnić tumbler na lodzie, który jednocześnie będzie służyć jako naczynie do podania drinka, do połowy kostkami lodu. Następnie należy wlać 1,5 miarki wódki i 0,75 miarki likieru kawowego. Potem wystarczy już tylko bardzo delikatnie zamieszać drinka. Black Russian widnieje na liście przepisów IBA.