Caipirinha / Caipirinia

Caipirinha / Caipirinia - drink z limonką

Przepis na drink Caipirinha / Caipirinia

Kilka słow wstępu o drinku Caipirinha / Caipirinia

Caipirinha to koktajl alkoholowy pochodzący z Brazylii, w którego skład wchodzi alkohol wytwarzany z trzciny cukrowej – cachaça.

Skład nie jest skomplikowany i zawiera 4 składniki, a dokładniej: 1/2 limonki, 60 ml alkoholu cachaça, 2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej oraz kruszony lód.

Przygotowanie nie jest skomplikowane, a napój stanowi doskonale wpisze się w wypoczynek podczas upalnych dni. Jest to najpopularniejszy koktajl alkoholowy przygotowywany w Brazylii, a jego sukces zależy od jakości składników, które wykorzystamy. Aby poprawić walory wizualne napoju można dodać liście mięty, które ozdobią całą kompozycję.

Składniki

  • Limonka - 1 sztuka
  • Cachaçca - 75 ml
  • Cukier brązowy - 3 łyżeczki
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

Limonkę wyszorować, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane listkami melisy lub mięty.