Krwawa Mary / Bloody Mary

Przepis na drink Krwawa Mary / Bloody Mary

Kilka słow wstępu o drinku Krwawa Mary / Bloody Mary

Bloody mary, czyli Krwawa Mary to koktajl alkoholowy, który jest przygotowany najczęściej z wódki, a jego fenomenem jest wykorzystanie soku z pomidorów oraz przypraw. Napój zyskał popularność w latach 50, a jego nazwa spowodowana jest kolorem, który utożsamia się z krwią. Niektóre wersje głoszą, że nazwa związana jest z brytyjską królową Marią I Tudor, która była nazywana „Krwawą Marią”.

Przygotowanie jest proste, a składniki zależą od naszych preferencji. Najpopularniejszy skład zawiera wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, sos Worcestershire, Tabasco oraz sól i pieprz. Najczęściej stosuje się propocje 1:2 alkoholu do soku pomidorowego.

Składniki

  • Sok pomidorowy - 300 ml
  • Wódka - 100 ml
  • Tabasco (ilość najlepiej w zależności od preferencji)
  • Sosu worcester - kilka kropli
  • Pieprz i sól do smaku
  • Łodyga selera naciowego (dekoracja)
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

Do wysokiego naczynia o pojemności jednego litra (nalepiej szklanicy barmańskiej) na kostki lodu wlewamy wódkę i sok pomidorowy. Dodajemy po kilka kropel sosów (ich liczbę uzależiamy od indywidualnych potrzeb) i szczyptę soli. Energicznie mieszamy łyżką. Do niskich szklanek nakładamy po dwie kostki lodu, nalewamy koktajl, posypujemy solą selerową. Jako mieszadełko umieszczamy łodyżkę selera naciowego.