Americano

Przepis na drink Americano

Kilka słow wstępu o drinku Americano

Drink Americano jest jednym z koktajli zatwierdzonych przez IBA (International Bartenders Association) – znajduję się na oficjalnej liście w kategorii ‚The Unforgettables’ (Niezapomniane). Americano jest nieskomplikowanym drinkiem złożonym z Campari, słodkiego czerwonego wermutu oraz niewielkiej ilości wody sodowej (gazowanej). Koktail po raz pierwszy został zaserwowany przez Gaspare Campari w barze Caffè Campari, w latach 60. XIX wieku. Pierwotnie to połączenie alkoholi było znane jako „Milano-Torino” ze względu na swoje składniki: gorzki likier Campari pochodzący z Mediolanu (Milano), i wermut Punt e Mes z Turynu (Turyn).

Uwaga! Drink jest gorzki w smaku, dlatego niektórym osobą może nie przypaść do gustu – według uznania można wtedy dolać odpowiednio więcej słodkiego wermutu.

Składniki

  • Campari - 30 ml
  • Słodki czerwony wermut (np. czerwone Martini) - 30ml
  • Woda sodowa (gazowana) - Splash (niewielka ilość - 5-10 ml)

Sposób przygotowania drinka

Do wysokiej szklanki, uprzednio wypełnionej lodem, dodajemy w równych proporcjach Campari oraz słodki czerwony wermut. Uzupełniamy niewielką ilości wody sodowej. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.