Espresso martini

Espresso Martini - kawowy drink

Przepis na drink Espresso martini

Kilka słow wstępu o drinku Espresso martini

Espresso Martini to zimny, kawowy koktajl którego składnikami są: wódka, espresso, likier kawowy i syropu cukrowego. Koktajl to nie ‘martini’ jak mogłaby wskazywać jego nazwa – nie zawiera on w sobie ginu ani wermutu. Pierwotna receptura zawierała równe części Absolut Vanilla i Kahlua, jedną porcję espresso i cukru zamiast syropu cukrowego.

Istnieje kilka historii dotyczących powstania tego kawowego drinka. Jedną z najbardziej znanych jest ta, że  Espresso Martini  został stworzony przez Dicka Bradsella pod koniec lat 80. ubiegłego wieku w Freds Club w Londynie dla młodej damy, która poprosiła o coś, co: „Wake me up, and then fuck me up.”.

Espresso Martini znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).

Składniki

  • Wódka - 50 ml
  • Likier kawowy (np. Kahlua) - 10 ml
  • Syrop cukrowy – według własnych preferencji (polecam 5-10ml)
  • 1 mocne espresso (lub mocna kawa – polecam około 60-90ml)
  • Lód

Sposób przygotowania drinka

Składniki wrzucamy do shakera z lodem, dokładnie wstrząsamy, a następnie przelewamy całość do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego (dzięki shakowaniu powinna powstać widoczna pianka). Dekorujemy kilkoma ziarenkami kawy.