Przepis na drink Arbuzowe mojito (Watermelon Mojito)
Kilka słow wstępu o drinku Arbuzowe mojito (Watermelon Mojito)
Arbuzowa wariacja popularnego na całym świecie drinku Mojito. Gorąco polecamy ten koktajl – jest to jeden z lepszych drinków jaki próbowaliśmy – szczególnie orzeźwiający w upalne dni.
Składniki
- 4-5 kawałków (wyciętych kwadratów) Arbuza
- 2 ćwiartki limonki
- Kilka listków mięty
- Syrop cukrowy - 15 ml
- Sok żurawinowy - 45 ml
- Rum (biały) - 50 ml
Sposób przygotowania drinka
1. Do shakera (najlepiej bostoński) dodajemy kawałki arbuza a następnie je miażdżymy (najlepiej muddler'em).2. Do shakera z arbuzem wyciskamy i dodajemy 2 ćwiartki limonki, a następnie zmiażdżone listki mięty.
3. Dodajemy do shakera syrop cukrowy (15ml), Sok żurawinowy (45ml) i rum (50ml).
4. Całość shakujemy i odcedzamy do szklanki (opcjonalnie do szklanki możemy także włożyć kawałki arbuza jak na foto).
5. Ozdabiamy kawałkiem arbuza i mięty.