Przepis na drink Americano
Kilka słow wstępu o drinku Americano
Drink Americano jest jednym z koktajli zatwierdzonych przez IBA (International Bartenders Association) – znajduję się na oficjalnej liście w kategorii ‘The Unforgettables’ (Niezapomniane). Americano jest nieskomplikowanym drinkiem złożonym z Campari, słodkiego czerwonego wermutu oraz niewielkiej ilości wody sodowej (gazowanej). Koktail po raz pierwszy został zaserwowany przez Gaspare Campari w barze Caffè Campari, w latach 60. XIX wieku. Pierwotnie to połączenie alkoholi było znane jako „Milano-Torino” ze względu na swoje składniki: gorzki likier Campari pochodzący z Mediolanu (Milano), i wermut Punt e Mes z Turynu (Turyn).
Uwaga! Drink jest gorzki w smaku, dlatego niektórym osobą może nie przypaść do gustu – według uznania można wtedy dolać odpowiednio więcej słodkiego wermutu.
Składniki
- Campari - 30 ml
- Słodki czerwony wermut (np. czerwone Martini) - 30ml
- Woda sodowa (gazowana) - Splash (niewielka ilość - 5-10 ml)