Bez kategorii
Gry alkoholowe – 10 pomysłów na pijackie gry
Gry alkoholowe są jedną z możliwości urozmaicenia imprezy oraz rozruszanie towarzystwa, które może zacząć w pewnym momencie przysypiać. Istnieje wiele rodzajów…
Bitters – co to jest?
Bitters są to mocne ziołowe mieszanki, które są rozcieńczone alkoholem, które są dodawane w formie pojedynczych kropel. Dodaje się je…
Garnirowanie i crustowanie drinków
Garnirowanie drinków stało się popularną praktyką w codziennej pracy profesjonalnych barmanów. Z tej sztuki można również skorzystać będąc barmanem hobbystą, tworzącym…
Jak zrobić syrop cukrowy?
Syrop cukrowy jest jednym z najpopularniejszych syropów, które stosowane są do przygotowywania drinków i innych napojów. Jest również znany pod…
Grenadina – co to jest? jak zrobić?
Grenadyna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych syropów przy tworzeniu drinków. Uznanie zyskała dzięki swojemu charakterystycznemu, czerwonemu zabarwieniu, a także słodkiemu,…
Jak leczyć kaca? 5 sposobów na kaca
Kac jest powszechnie znanym stanem, najczęściej występuje po całonocnej imprezie lub długiej degustacji mocnych alkoholi. Często powoduje wyłączenie całego następnego…
Mata barmańska – dlaczego warto jej używać?
Mata barmańska jest częścią wyposażenia barmańskiego, które powinno być obecne na każdym schludnym stole barowym. Korzystać z niej mogą zarówno profesjonaliści…
Miarka barmańska – jaką wybrać?
Miarki barmańskie są jednym z akcesoriów drinkowych, które pozwalają na dokładne odmierzenie objętości wybranego płynu. Pozwala na dokładne odmierzenie składników,…
Sitka barmańskie – kiedy i jak ich używać?
Sitko barmańskie jest jednym z pierwszych zakupów po kupnie shakera i rozpoczęcia przygody z przygotowywaniem drinków i koktajli. Przydaje się…
Łyżka barmańska – kiedy i jak jej używać?
Łyżka barmańska jest długim narzędziem barmańskim, która jest znacznie dłuższa od łyżek kuchennych i jest najczęściej wykonana ze stali nierdzewnej. Z…
Syropy do drinków – co warto o nich wiedzieć?
Syropy barmańskie często są niezbędnym elementem podczas przygotowywania drinków, szczególnie takich, dla których charakterystyczny jest ich owocowy smak czy odpowiednie…
Kamienie do whisky – czy warto je wykorzystywać?
Koneserzy whisky wiedzą, że idealna whisky powinna być podawana schłodzona, w temperaturze ok. 18-22 stopni Celsjusza. Jednak nie jest proste…
Muddler, ugniatacz – jak używać muddlera barmańskiego?
Muddler jest wykorzystywany w celu gniecenia owoców i ziół, dzięki któremu uzyskuje się odpowiedni aromat i doskonałe dopełnienie smaku. Jest to jeden…
Zestaw Barmański – jak wybrać?
Akcesoria barmańskie są niezbędnym elementem sztuki barmańskiej, które umożliwiają pracę nad skomplikowanymi drinkami i koktajlami. Czasem mogą się również przydawać przy…
Shaker barmański do drinków – jaki wybrać?
Shaker jest niezbędnym elementem wyposażenia osób zajmujących się tworzeniem drinków, zarówno profesjonalnie, jak i hobbystycznie. Nie jest to jedynie dodatek, który…