Muddler, ugniatacz – jak używać muddlera barmańskiego?

Muddler jest wykorzystywany w celu gniecenia owoców i ziół, dzięki któremu uzyskuje się odpowiedni aromat i doskonałe dopełnienie smaku. Jest to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia profesjonalnego barmana lub hobbysty, ciężko jest się obejść bez muddlera podczas przygotowywania drinków wymagających uwolnienia soku z owocowych dodatków. Często się go wykorzystuje do tworzenia takich drinków, jak Mojito, Caipirinha, Old Fashioned, La Dolce Vita i Mint Julep. 

Ucieranie składników jest sztuką, która wymaga odpowiedniej techniki i wyćwiczenia. Zbyt łagodne rozdrabnianie sprawia, że napój jest często pozbawiony smaku, a zbyt mocne może powodować zbyt intensywny smak lub zupełną jego zmianę, jak to jest w przypadku mięty. 

Należy zacząć od umieszczenia składników w naczyniu, które jest do tego przeznaczone (tj. shaker lub szklanka), a następnie chwycenia górnej części muddlera, umierszczając palce wzdłuż jego boków, by uzyskać odpowiednie podparcie i stabilność. Należy delikatnie docisnąć muddler do składników i przekręcić raz w obu kierunkach, a następnie parę razy powtórzyć ruch. Przy większej ilości rozdrabnianych składników trzeba powtórzyć proces rozdrabniania dla każdego elementu obecnego w szklance. 

Muddler barmański – co to jest?

Muddler barmański jest niewielkim, poręcznym narzędziem pełniącym funkcję rozdrabniania i gniecenia cytrusów, mięty, szałwii, a nawet cukru. Powinien on być grubszy w dolnej części, która służy do gniecenia składników drinka, by działała ona w sposób skuteczny i efektywny. Trzonek powinien dobrze leżeć w dłoni, by nie przeszkadzać podczas procesu przygotowywania drinka. 

Przed użyciem muddlera należy pokroić owoce na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do szklanki. Po tym etapie używany jest muddler, który wraz z innymi składnikami podanymi w przepisie uciera kawałki owoców. Jego działanie służy nie tylko przy przygotowywaniu napojów alkoholowych lub bezalkoholowych, ale również może się przydać podczas rozgniataniu warzyw przy przyrządzaniu sosów. 

Rodzaje muddlerów – jaki wybrać?

Najczęściej spotykane są muddlery wykonane z tworzywa sztucznegoze stali nierdzewnej lub z drewna. Muddlery skonstruowane z tworzywa sztucznego i stali są łatwe w użytkowaniu, można je również w prosty sposób utrzymać w czystości i zwykle wykazują się dobrą odpornością mechaniczną. Drewniane muddlery pasują do wnętrz utrzymywanych w stylu vintage. Na rynku dostępne są również muddlery bambusowe, które są dodatkowo ekologiczne, jednak posiadają podobną wadę, co muddlery plastikowe – mogą sobie nie poradzić z twardszymi materiałami. 

Muddler ze stali nierdzewnej

Jest najłatwiejszy do utrzymania w czystości, można go również myć w zmywarce. Stosowanie muddlera ze stali nierdzewnej podczas przygotowywania drinków ze składników, które łatwo brudzą muddler  jest korzystne, ponieważ łatwo schodzą z niego wszystkie zabrudzenia. Często również posiadają na części przeznaczonej do zgniatania zęby ułatwiające rozdrabnianie cząstek owoców czy ziół. Może być jednak nieporęczny, robi się również śliski, jak jest mokry. Czasami trudno jest też kontrolować moc zgniatania ze względu na dużą wagę muddlera, a jest to niezwykle ważny aspekt podczas rozdrabniania między innymi mięty. Należy ją lekko docisnąć i tylko parę razy zacierać każdą część liści, są one kruche i zbyt mocne lub zbyt gwałtowne ścieranie może powodować ich pękanie, co prowadzi do uwolnienia gorzkiego smaku i aromatu. Często przez dużą wagę i mocny nacisk ze strony użytkownika może prowadzić do pęknięcia naczynia, w którym przygotowywany jest drink. 

Jest to najbardziej wszechstronny muddler, zdolny poradzić sobie z najtrudniejszymi zadaniami i jest w stanie przeżyć parę lat w nienaruszonym stanie, nie wymaga również wielu zabiegów pielęgnacyjnych. 

Muddler z tworzywa

Jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu, a tworzywo, z którego jest wykonany, sprawia, że jest lekki i dobrze leży w dłoni. Można go również w łatwy sposób umyć za pomocą zmywarki. Na rynku dostępne są muddlery, które są połączeniem muddlerów z tworzywa sztucznego oraz metalowych, dzięki czemu posiadają zalety obu rodzajów. 

Jest bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne od pozostałych typów muddlerów. Może nie poradzić sobie z twardszymi elementami, takimi jak orzechy czy kostki lodu. 

Muddler drewniany

Drewniane muddlery są wytrzymałe, przy odpowiedniej opiece mogą posłużyć przez wiele lat intensywnego korzystania. Jest to przydatny przyrząd do rozbijania kostek lodu na mniejsze kawałki. Są również komfortowe w użyciu i zapewniają stabilny chwyt, pasują do każdego rodzaju rozdrabniania, jednak w przypadku niektórych składników zabrudzenia mogą nie zejść tak łatwo, jak przy muddlerach metalowych. Nie są również przeznaczone do mycia w zmywarce. Często gdy dostanie się do niego woda, zmienia kolor na czarny ze względu na właściwości drewna. Nie można go zostawiać na dłużej w strojącego wodzie, należy również go oczyścić natychmiastowo po użyciu, szczególnie po rozdrabnianiu jagód. 

Doskonale nadają się do codziennych zadań, takich jak rozdrabnianie delikatnych ziół i owoców cytrusowych, a także do trudnej pracy, jaką jest łamanie lodu. 

Czy możemy czymś zastąpić moździerz barmański?

W przypadku braku możliwości zakupu muddlera lub w sytuacjach, w których jest on niezbędny, a się go nie posiada, można użyć końcówki tłuczka do mięsadrewnianej łyżki lub stopki łyżki barmańskiej. Nie jest to jednak wygodna metoda, często również odbija się na jakości przygotowywanego drinka. Bardzo często muddler można zakupić wraz z całym zestawem barmańskim, nie jest on drogi przy zakupie pojedynczym, a znacznie ułatwia proces tworzenia drinka. Można również wykorzystać końcówkę ubijaka lub francuskiego wałka do ciasta

Podsumowanie

Muddlery są niezwykle przydatnym akcesorium nie tylko w sztuce tworzenia drinków, ale również pomaga przy niektórych kuchennych obowiązkach. Nie jest wielkim wydatkiem, a umożliwia utworzenie dużej ilości drinków, do których konieczne jest rozdrobnienie składników. Jego wybór zależy głównie od preferencji osoby, która będzie z niego korzystać oraz od rozważenia wszystkich was i zalet danego rodzaju muddlera. 

Inne drinki

Tom Collins

Tom Collins to jeden z najpopularniejszych drinków na bazie ginu – znany i podawany w barach na całym świecie. Tom...

Moscow Mule

Moscow Mule to koktajl zrobiony z wódki, imbirowego piwa i soku z limonki, przyozdobiony plasterkiem lub kawałkiem limonki. Moskiewski Muł...

Jagerbomb

Jagerbomb to prawdopodobnie najbardziej znany drink z likierem ziołowo-korzennym Jagermeister. Jest on niezwykle prosty w przygotowaniu – potrzebujemy jedynie Redbulla...

Żar tropików

Żar tropików to niesamowicie wyglądający wielowarstwowy drink kojarzący się z egzotyczną plażą i wakacjami. Koktajl jest prosty w przygotowaniu –...

Aperol Spritz

Aperol Spritz stał się jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie, a pozycja w czołowej dziesiątce najlepiej sprzedających się drinków...

Tequila sunrise

Wschód słońca to ulotna chwila, którą dzięki strukturze (a szczególnie koloru) chcieli uchwycić twórcy tytułowego drinka. Tequila sunrise jest wymagającym...

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea to koktajl, który swój początek miał w latach siedemdziesiątych XX wieku w Oak Beach Inn na...

Pina colada

Pina colada jest koktajlem, którego historia jest związana z piratami na karaibskich wodach. Legenda głosi, iż pod koniec XIX wieku...

Sex on the beach

Sex on the beach to typowo wakacyjny koktajl, serwowany na kostkach lodu ze słomką i plastrem cytrusa. Historia powstania tego...

Blue Hawaiian

Gdy na myśl przychodzi hasło – kultura tiki, przed oczami pojawiają się piaszczyste plaże, błękitna woda, kolorowe girlandy kwiatów, drewniane...

Śrubokręt / Screwdriver

Screwdriver stał się koktajlem, który posiada niezliczoną ilość wersji. Komponować składniki można bez najmniejszego kłopotu, ale oficjalna receptura zatwierdzona przez...

Cosmopolitan

Cosmopolitan jest prostym do wykonania alkoholem na bazie aromatyzowanej cytryną wódki, likieru triple sec, soku żurawinowego oraz ze świeżo wyciśniętej...

Blue Kamikaze

Japońska nazwa Kamikadze trafnie opisuje zdradzieckie działanie tego popularnego drinka. Mieszanka wódki, soku cytrynowego i słodkiego likieru powoduje, że alkohol...

Mojito / Mohito

Mało jest na świecie drinków, które doczekały się takiej popularności jak mojito. Pomimo względnej prostoty wykonania i bogactwa wariacji na...

White Russian / Biały Rosjanin

Napój na bazie wódki aromatyzowanej likierem kawowym powstał już w 1949 roku. Nadano mu nazwę Black russian, gdyż w popkulturze...

Sprawdź nasze najnowsze filmy na kanale