Łyżka barmańska – kiedy i jak jej używać?

Łyżka barmańska jest długim narzędziem barmańskim, która jest znacznie dłuższa od łyżek kuchennych i jest najczęściej wykonana ze stali nierdzewnej. Z jednej strony zakończona jest łyżką, a z drugiej strony znajduje się widelczyk lub stopka, często posiadają również stabilną podstawkę, która umożliwia postawienie łyżeczki pionowo na blacie, może również służyć do tego samego celu, co stopka. Łyżka barmańska zaopatrzona w widelczyk jest połączeniem dwóch narzędzi barmańskich w jedno, dlatego możliwe jest zaoszczędzenie zarówno części pieniędzy, jak i miejsca w kuchni lub barku. Służy do wykonania takich drinków, jak Ekstravaganza, Fredry Krueger, The Manhattan, Negroni czy Tequila Sunrise, które ciężko jest przygotować bez łyżki barmańskiej. Często posiadają niezwykły design i pięknie prezentują się w kolekcji akcesoriów barmańskich, dodatkowo są niezwykle praktycznym narzędziem, służącym do tworzenia drinków przygotowywanych w szklankach, nie w shakerze. Często ma długość 25-30 cm, jednak zdarzają się również dłuższe, osiągają nawet do 50 cm długości.

Występują w różnych odmianach kolorystycznych, jednak najczęściej można spotkać łyżki barmańskie o barwie srebrnej, złotej lub w kolorze miedzi. Istnieją również łyżki barmańskie o specjalistycznych kształtach i funkcji. Łyżka do absyntu jest specjalnie stworzona w celu powolnego nalewania lodowatej wody na kostkę cukru i do jednej uncji absyntu znajdującego się w szklance. Kostkę cukru stawia się na łyżce co absyntu, po czym stawia się ją na szklance, jej specjalna konstrukcja umożliwia przepływ wody z cukrem do absyntu. 

Typy łyżek barmańskich

Łyżki barmańskie są wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej lub stali nierdzewnej pokrytej miedzią. Stal nierdzewna sprawia, że łyżka jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, dlatego może posłużyć przez wiele lat, nie odkształca się ani nie powoduje zmiany smaku. Istnieją trzy typy łyżek barmańskich:

  • Łyżka amerykańska jest najłatwiejsza do znalezienia w sklepach barmańskich oraz jest jedną z najtańszych dostępnych łyżek barowych. Może zostać zidentyfikowana po prostym designie, trzonku w kształcie spirali oraz czerwonej końcówce położonej na jej końcu.
  • Łyżka europejska posiada zazwyczaj na swoim końcu stopkę, są również solidniejsze wykonaniu. 
  • Łyżka japońska również jest wytrzymała, jednak posiada wydłużony kształt i smuklejszy profil. Końcówka jest wykończona na wiele różnych sposobów, od łezki, przez widelec po dysk. 

Prócz zmian stylistycznych czy funkcjonalnych przy wyborze łyżki barowej należy brać pod uwagę również inne czynniki. Łyżka barmańska powinna być na tyle długa, by umożliwić swobodne korzystanie bez uderzania ręką o brzeg naczynia. Łyżka barmańska służy również w celu odmierzenia niektórych składników drinków, dlatego warto zwrócić uwagę na jej głębokość. Najczęściej jest to 5 ml, jednak łyżki europejskie mogą mierzyć różne objętości. 

Do czego służy łyżka barmańska?

Łyżka barmańska służy do dokładnego wymieszania i schłodzenia składników służących do przygotowania drinka w shakerze lub w naczyniu. Możliwe jest bezproblemowe wymieszanie składników nawet w długich szklankach. Jest niezbędna przy przygotowywaniu drinków warstwowych, które polegają na skomponowaniu kilku warstw likierów, alkoholi lub syropów. Dzięki pomocy łyżki barmańskiej można nalać odpowiednią ilość syropu lub likieru, a także utworzyć za jej pomocą warstwy. 

Łyżeczka może również służyć w celu odmierzenia odpowiedniej objętości składników – jedna łyżka odpowiada mniej więcej jednej łyżeczce do herbaty i często jest stosowana do odmierzania niewielkich ilości. 

Trzonek łyżki barmańskiej ma kształt spirali, dzięki czemu umożliwia przygotowania „pasiastych” drinków. Jest to możliwe dzięki laniu jednego ze składników po łyżce trzymanej do góry nogami. 

Druga strona łyżki barmańskiej zakończona jest widelczykiem lub stopką. Stopka umożliwia rozgniatanie owoców lub roślin na dnie naczynia, uwalniając z nich sok, co często jest problematyczne bez posiadania odpowiednich narzędzi. Widelczyk służy w celu wyjęcia plasterków owoców ze szklanki. 

Przy stosowaniu łyżki barmańskiej, można stosować się do paru technik, które pomogą podczas przygotowywania drinków. Pojemnik do mieszania powinien zostać schłodzony przed mieszaniem w celu zminimalizowania rozcieńczenia i uzyskania najlepszego wyniku. Pierwsze, co należy zrobić podczas rozpoczynania tworzenia drinka, to włożenie łyżki barmańskiej do pustego naczynia lub shakera, by zminimalizować niepotrzebne ruchy i konieczność przepychania łyżki. Należy mieszać delikatnie, poruszając łyżką barową po obwodzie szklanki, by zminimalizować tworzenie się wiórek lodu. W przypadku chęci wywołania efektu profesjonalność należy mieszać po cichu. 

Czym można zastąpić łyżkę barmańską?

Łyżkę barmańską można zastąpić za pomocą zwykłej łyżki kuchennej z dłuższym trzonkiem. Nie jest to jednak specjalistyczne narzędzie, jego używanie może być problematyczne i ograniczające możliwości. Odpowiedni projekt łyżki barmańskiej umożliwia ostrożne nalewanie kolejnych warstw drinka, a zwykłą łyżką będzie to ciężkie do osiągnięcia. Zwykła łyżka sprawia problemy w użytkowaniu, zamierzony efekt jest ciężki do osiągnięcia, jednak wykonanie za jej pomocą drinków nie jest niemożliwe. Można również wykorzystać w tym celu pałeczki lub szpikulec, który pomimo braku charakterystycznego kształtu łyżeczki, również dobrze sobie radzi podczas mieszania, jednak ciężko jest odmierzyć dokładne objętości dodawanych składników lub stworzyć efekt pręgowania przy niektórych drinkach.

Inne drinki

Tom Collins

Tom Collins to jeden z najpopularniejszych drinków na bazie ginu – znany i podawany w barach na całym świecie. Tom...

Moscow Mule

Moscow Mule to koktajl zrobiony z wódki, imbirowego piwa i soku z limonki, przyozdobiony plasterkiem lub kawałkiem limonki. Moskiewski Muł...

Jagerbomb

Jagerbomb to prawdopodobnie najbardziej znany drink z likierem ziołowo-korzennym Jagermeister. Jest on niezwykle prosty w przygotowaniu – potrzebujemy jedynie Redbulla...

Żar tropików

Żar tropików to niesamowicie wyglądający wielowarstwowy drink kojarzący się z egzotyczną plażą i wakacjami. Koktajl jest prosty w przygotowaniu –...

Aperol Spritz

Aperol Spritz stał się jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie, a pozycja w czołowej dziesiątce najlepiej sprzedających się drinków...

Tequila sunrise

Wschód słońca to ulotna chwila, którą dzięki strukturze (a szczególnie koloru) chcieli uchwycić twórcy tytułowego drinka. Tequila sunrise jest wymagającym...

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea to koktajl, który swój początek miał w latach siedemdziesiątych XX wieku w Oak Beach Inn na...

Pina colada

Pina colada jest koktajlem, którego historia jest związana z piratami na karaibskich wodach. Legenda głosi, iż pod koniec XIX wieku...

Sex on the beach

Sex on the beach to typowo wakacyjny koktajl, serwowany na kostkach lodu ze słomką i plastrem cytrusa. Historia powstania tego...

Blue Hawaiian

Gdy na myśl przychodzi hasło – kultura tiki, przed oczami pojawiają się piaszczyste plaże, błękitna woda, kolorowe girlandy kwiatów, drewniane...

Śrubokręt / Screwdriver

Screwdriver stał się koktajlem, który posiada niezliczoną ilość wersji. Komponować składniki można bez najmniejszego kłopotu, ale oficjalna receptura zatwierdzona przez...

Cosmopolitan

Cosmopolitan jest prostym do wykonania alkoholem na bazie aromatyzowanej cytryną wódki, likieru triple sec, soku żurawinowego oraz ze świeżo wyciśniętej...

Blue Kamikaze

Japońska nazwa Kamikadze trafnie opisuje zdradzieckie działanie tego popularnego drinka. Mieszanka wódki, soku cytrynowego i słodkiego likieru powoduje, że alkohol...

Mojito / Mohito

Mało jest na świecie drinków, które doczekały się takiej popularności jak mojito. Pomimo względnej prostoty wykonania i bogactwa wariacji na...

White Russian / Biały Rosjanin

Napój na bazie wódki aromatyzowanej likierem kawowym powstał już w 1949 roku. Nadano mu nazwę Black russian, gdyż w popkulturze...

Sprawdź nasze najnowsze filmy na kanale